Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 1 August 2013

RESEPI SIMPLE TOMYAM ADABI

Hari ni aira teringin sngt nak makan tomyam, maklumlah bln puasa,
ble tengok peti ais ada 1 paket perencah Tomyam Adabi yg belum di usik lg,
then bahan-bahan lain pown dah ada. so tunggu pe lg.
Nmpk gayanya berbuka hari ni dgn tomyam lah.

Zaman skrg ni sng jerk nak memasak. Xmcm zmn mak2 kita dahulu, suma kna sedia sndri.
Kita skrg ni suma dah da jual pelbagai jenis perencah masakan cuma kita nak dan xnak masak je kan.?

So rini aira sediakan resepi paling simple bg aira untuk korg yg bru nk blajar memasak.

Tarrraaaa !!!



Resepi Simple Tomyam ADABI

Bahan-bahan:

*Ayam/Udang/Daging
* Sayur-sayuran (cendawan/carrot/tomato)
Garam secukup rasa
Serai 1 batang
Cili api
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Daun limau purut / asam keping
Perencah Tomyam Adabi

  1. Bahan-bahan pastikan dibasuh bersih.
  2. Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili api(kalau nak pedas lg tumbuk je)
  3. Tumis sampai naik bau bersama dengan perencah tomyam Adabi
  4. Masukkan serai yg telah diketuk dgn giling
  5. Masukkan air, ikut suka, nak banyak ker sikit
    (biarkan seketika sehingga mendidih)
  6. Lepas air mendidih baru masukkan ayam, udang, daging dan sayur-sayuran yg telah dihiris + daun limau purut.
  7. Biarkan selama 5-10 minit u ayam, udang dan daging empuk. Then siap..

SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment