ble
tengok peti ais ada 1 paket perencah Tomyam Adabi yg belum di usik
lg,
then
bahan-bahan lain pown dah ada. so tunggu pe lg.
Nmpk
gayanya berbuka hari ni dgn tomyam lah.
Zaman
skrg ni sng jerk nak memasak. Xmcm zmn mak2 kita dahulu, suma kna
sedia sndri.
Kita
skrg ni suma dah da jual pelbagai jenis perencah masakan cuma kita
nak dan xnak masak je kan.?
So
rini aira sediakan resepi paling simple bg aira untuk korg yg bru nk
blajar memasak.
Tarrraaaa
!!!
Resepi
Simple Tomyam ADABI
Bahan-bahan:
*Ayam/Udang/Daging
*
Sayur-sayuran (cendawan/carrot/tomato)
Garam
secukup rasa
Serai
1 batang
Cili
api
Bawang
besar
Bawang
putih
Halia
Daun
limau purut / asam keping
Perencah
Tomyam Adabi
- Bahan-bahan pastikan dibasuh bersih.
- Hiris bawang besar, bawang putih, halia dan cili api(kalau nak pedas lg tumbuk je)
- Tumis sampai naik bau bersama dengan perencah tomyam Adabi
- Masukkan serai yg telah diketuk dgn giling
- Masukkan air, ikut suka, nak banyak ker sikit(biarkan seketika sehingga mendidih)
- Lepas air mendidih baru masukkan ayam, udang, daging dan sayur-sayuran yg telah dihiris + daun limau purut.
- Biarkan selama 5-10 minit u ayam, udang dan daging empuk. Then siap..
SELAMAT
MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment